10 yılda konut işlerinin yüzde 39’unu robotlar yapacak
İki üniversitedeki araştırmacılar, konut işletmelerinde otomasyonun gücünün 10 yılda nasıl şekilleneceği konusunda 65 yapay zeka (AI) uzmanına görüşlerini sordu.
Araştırmaya İngiltere’den 29 ve Japonya’dan 36 AI uzmanı katıldı.
PLOS One dergisinde yayınlanan araştırmada uzmanlar, otomasyondan en çok etkilenecek işin market alışverişi olacağını tahmin ediyor.
Genç ve yaşlı insanların bakımı yapay zeka teknolojilerinden en az etkilenecek iştir.
ALIŞVERİŞE KADAR GEÇEN SÜRE YÜZDE 60 AZALTILACAK
Araştırmacılar, İngiliz erkek uzmanların konut işlerinde otomasyona kadın meslektaşlarına göre daha fazla sempati duyduğu ve Japonya’da bunun tersi olduğu sonucuna vardı.
Ancak uzmanların otomasyonun başarabileceğini düşündüğü görevler farklılık gösteriyor.
Oxford Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Dr Lulu Shi, “Çocukları eğitmek ve onlara bakmak da dahil olmak üzere bakım işlerinin yalnızca yüzde 28’inin otomatikleştirildiği düşünülüyor”söz konusu.
Öte yandan uzmanlar, teknolojinin market alışverişi için harcanan zamanı yüzde 60 oranında azaltacağı görüşünde.
Ama robotlar insanlar “on yıl içinde”Sizi yatılı işlerden kurtaracağına dair varsayımlar yeni değil.
1966’da Tomorrow’s World adlı TV programı, akşam yemeği pişirebilen, köpeği gezdirebilen, bebek bakıcılığı yapabilen, alışveriş yapabilen, kokteyl hazırlayabilen ve diğer birçok görevi yerine getirebilen bir konut robotunu bildirdi.
Habere göre bu robotun yaratıcılarına 1 milyon sterlin ödenseydi bu teknoloji 1976’da bizlerle olabilirdi.
GENEL BİR ROBOTUN YAPILMASI ZOR VE PAHALIDIR
Oxford Üniversitesi’nde yapay zeka ve toplum alanında çalışan ve aynı zamanda araştırmanın yazarlarından Doç. Dr. Ekaterina Hertog sürücüsüz araba hayalinden bir örnek veriyor:
“Sokaklara çıkıp taksilerin yerini alacak sürücüsüz araba vaadi onlarca yıl önce vardı. Yine de robotları iyi çalıştıramadık. Ya da sokaklarımızın öngörülemeyen dairelerinde dolaşan bu kendi kendine giden arabalar. Evlerimiz de bunlara benziyor.”
Araştırmanın katılımcılarından biri olan Londra’daki King’s College’ın yapay zeka ve toplum bölümünden Dr. Kate Devlin, teknolojinin insanların yerini almaktan çok insanlara yardım etme olasılığının daha yüksek olduğunu savunuyor:
“Pek çok iş yapan jenerik bir robot yapmak sıkıcı ve zahmetli. Bunun yerine, yerimizi almaktansa bize yardımcı olan yardımcı teknolojiler yaratmak daha kolay ve kullanışlı.”
Araştırmalar, konut otomasyonunun konut işlerine harcanan zamanı boşa harcayabileceğini gösteriyor.
Birleşik Krallık’ta, çalışma çağındaki erkeklerin yaklaşık yarısı, çalışma çağındaki kadınlar kadar yatılı iş yapıyor. Japonya’da erkekler ev işlerinde beşte bir oranında daha az çalışıyor.
prof. Hertog, ev işlerinin kadınlar üzerindeki orantısız yükünün kadınların kârları, birikimleri ve emeklilikleri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu savunuyor.
Bu nedenle araştırmacılar, artan otomasyonun daha fazla cinsiyet eşitliğine yol açabileceğini söylüyor.