Haber

Et fiyatlarındaki artış lahmacunu da vurdu

ET fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artması lahmacun fiyatlarını da etkilerken, ilçeden ilçeye değişen farklı fiyatlar tartışma yarattı. Başakşehir’de 85 liraya satılan lahmacunu Esenyurt’ta 20 liraya bulmak mümkün. Gıda Laboratuvarları ve Besin Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, 40 liranın altında satılan lahmacunun sahte olduğunu iddia etti. Tüm Lokantalar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, aradaki fiyat farkının hem kaliteden hem de lokasyondan kaynaklandığını belirtti. restoranın.

Et fiyatlarında yüzde 50’ye varan artış, et ürünlerinden biri olan lahmacunun fiyatının artmasına neden oluyor. Ancak lahmacun fiyatlarının her semte ve hatta semte göre değişkenlik göstermesinin sebepleri tartışılıyor. Esenyurt’ta 20 liraya satılan lahmacunun fiyatı Başakşehir’de 85 lirayı buluyor. Lahmacun fiyatı Güngören’de 30 lira, Bağcılar’da 35 lira, Fatih Sultanahmet’te aynı sokaktaki bir lokantada 50 lira, bir diğerinde 30 lira. Esnaf ‘kira ve masraflardan kaynaklanan’ değişken fiyatlar hakkında açıklama yaparken, uzmanlar lahmacunda kullanılan malzemeye işaret ediyor. GLADER Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, 40 liranın altında satılan lahmacunda et bulunmadığına değindi. Lahmacunun hileye çok açık olduğunu belirten Orhan, laboratuvarda inceledikleri lahmacunda et yerine soya fasulyesi, bitkisel proteinler, kamufle edilmiş et aroması içeren tuzlar, sakatat artefaktları, tavuk artefaktları görüldüğünü anlattı.

“40 LİRADAN AŞAĞIYA LAHMACUN YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Klasik bir lahmacunda 50 gramdan az et kullanılamayacağını belirten Orhan, “Bu durumda 20 lira gibi standart bir maliyeti olacaktır. Üzerine kar marjını koyduğunuzda onsuz iş yürümez. Sadece fiyat endeksine bakarsanız 40 liradan aşağı satılırsa etli lahmacun olmaz diyen Atalar, Ucuz et yahnisi kararıyor, tüketmek için bunlara bakmak lazım sağlıklı lahmacun.Bugünün kurallarında lahmacunu 20 liraya satarsa ​​ya kanadı kırık bir melektir ya da kendini çok iyi sakladığını sanan arkadaşımızdır.Bu kurallar çerçevesinde bunun olması mümkün değildir.Olabilecek suistimaller Laboratuvar incelemesini yaptığınızda o kadar kamufle oluyorsunuz ki “Görüyoruz ki çok profesyonel bir gözünüz olsa bile fark etmeyebilirsiniz. Bize et diye verilen şeylerin ot olduğunu görüyoruz” dedi.

“SAKATAT, TAVUK, SOYA FASULYESİ” Orhan lahmacunun her türlü hileye açık olduğunu belirterek, “Daha önce İstanbul’da yaptığımız çalışmalarda aldığımız numunelerde bu durumu gördük. Lahmacun her türlü hileye açık. bitkisel proteinler ve kamufle edilmiş et aroması.tuzdan, sakatata,tavuk yapıtından havuca kadar her şeyin eklenebileceğini görebilirsiniz.lahmacunumuza dokunmayalım.Vatandaşlarımız şüphelendiklerinde ilçe tarım müdürlüklerini arayıp haber verebilirler Lahmacunda hile yaptığınızda kamufle olabilecek çok uygun baharatlar var’ dedi.

“RESTORANIMIZDA 85 TL KULLANMAK ÇOK ÖNEMLİDİR.” Tüm Lokantalar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, fiyat farkının hem kaliteden hem de ilçedeki değişiklikten kaynaklanabileceğini belirterek, “Lahmacun fiyatları 100 liraya kadar çıkıyor. ve 20 liraya kadar.Müşteri kararı burada verecek.Güngören’deki dükkan kirası ile Nişantaşı’ndaki yerin kirası aynı değil.Kullandığı malzeme çok değerli.Et fiyatı ya 300 lira. yada 200 lira.çalıştırdığı işçi sayısı çok değerli bizim lokantada lahmacun 85 tl ama kullandığımız ekipmanlar marka bilinirliği dükkânın konumu hepsi etkiliyor.meslektaşlarım için vahim diyemem , buna müşteri karar verir ama işin kalitesinde mutlaka bir şeyler vardır.80 tl yada 30 tl lahmacun satan üyem var et konusu biraz karışık ama yine kendi kendine.parametrede yaparsa Fiyatlar, 30 lira nasıldır bilmiyorum” dedi.

Esenyurt’ta 39 yıldır esnaflık yapan Ömer Polat, “Şu anda lahmacun fiyatı 20 lira. İlçenin konusu kıymetli. Buranın kirası 10 bin lira iken 100 bin de olabiliyor. Başka yerlerde lira. Ette bir şey yok. Bu iş yıllardır var. Ben de varım. Herkes danaya yer veriyor” dedi.

“ETİMİZİ GÖSTEREBİLİRİZ” Güngören’de bir başka restoranın işletmecisi Tuncay Güren, “30 lira tasarruf ediyoruz. İnsanları çok sıkmaya gerek yok. Etlerin hepsi aynı, ne farkı var. Kasabımız gelip bir baksın. 30 lira fazla da olsa etimizi gösterebiliriz.” Bağcılar’da lahmacun fiyatı 35 TL olan işletme sahibi Seyit Hacıoğulları, “Burada 20 bin TL kiralıyoruz, obur 200 bin lira veriyor. Kalite farkına inanmıyorum.”

Başakşehir’in Bahçeşehir ilçesine bağlı Bahçeşehir’de 85 liraya lahmacun yiyen Selin Uzun, “Ben sadece bir yerde lahmacunu yerim, başka yere güvenmem. Fiyat aralığı da önemlidir. 85 lira pahalı ama temiz olduğuna inandığım için bence değer. 30 liralık lahmacunu tercih etmem” dedi.

MAĞAZALAR KARŞISINDA AMA FİYATLAR FARKLI

Fatih Sultanahmet’te karşı karşıya olan dükkanların fiyatları da farklı. Sultanahmet’teki işletmede çalışan Erhan Pekken, “Sultanahmet’te esnafa 30 liraya satıyoruz. Lahmacun çok tutmuyor, bu şekilde bizi kurtarıyor” derken, karşıdaki işletme çalışanı Gökhan Demir ise “Sultanahmet’te esnafa 30 liraya satıyoruz. , “Lahmacun 50 lira. Zam yapmıyoruz, bazıları 150 liradan satıyor. Herkes aynı eti kullanıyor. Turistik bir bölge olduğu için daha fazla maaş alıyorlar. Biz turist menüsü değiliz. Lahmacun’un fiyatı ne kadar? Etin çok olduğunu söylüyorlar ve daha çok para alıyorlar” dedi.

haber-canik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu